V pořadu Pečení na neděli uvidíte 9. 10. 2022 Českou krajku v akci

Těšit se můžete na vysílání na ČT1 9. řijna v 8.10 hodin, které bude mimo jiné také o krajkářích z regionu a o krajkářské tvorbě.

Petra Burianová a štáb České televize pobyl v našem regionu týden a každý den natáčeli se zajímavými a tvořivými lidmi nejen o pečení.

Měli jsme možnost potkat se nad krajkami, jejich tvorbou a vyprávěním o vzniku paličkované krajky. S laskavým přijetím v podstávkovém domě pana Josefa Zosera v galerii V podstávce v Jiřetíně pod Jedlovou jsme měli možnost zaznamenat um současných tvůrců krajek a jejich nadšení pro zachování krajkářské tradice v 21. století.

Proč právě o paličkované krajce v Jiřetíně pod Jedlovou?

Právě v Jiřetíně již 12 let probíhají pobytová setkání – kurzy paličkované krajky s lektorkou Ivanou Domanjovou, vždy na jaře, v létě a na podzim. Uskutečnílo se více jak 36 setkání a za ty roky se mělo možnost naučit paličkovat a rozvíjet své krajkářské umění více než 500 žen a mužů z celé České republiky.

Své dovednosti prezentují účastníci kurzů na letních módních přehlídkách, které se uskutečňují každoročně v srpnu právě v Jiřetíně pod Jedlovou na závěr pobytových setkání.

Pořad bude také o Čokoládovně MANA z Krásné Lípy a o mnoha zajímavých lidech a jejich příbězích z Českého Švýcarska a Šluknovska.

Na pořad se můžeme těšit na podzim, do té doby ale proběhne letní krajkářské setkání v prvním srpnovém týdnu.

Přeji všem krásný pobyt, klapající paličky a nádherné krajky.

Pavlína

O krajkářích a krajce v Českém Švýcarsku a Šluknovsku

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hlavní strana. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *