16. Hornolužický den pláteníků v Seifhennersdorfu s velkým přírodním trhem, fotogalerie

V rámci těchto historicky zajímavých dnů v Seifhennersdorfu jste se mohli ponořit do dávných časů a všedního života skromných tkalců plátna. Tenkrát začínal pracovní den za úsvitu hlasitým zvukem křepelky a končil až po 16 hodinách tvrdé práce u tkalcovského stavu. Pláteníci neoplývali žádným velkým majetkem a žili v souladu s přírodou. Na louce za podstávkovým domkem stála většinou „kráva chudých lidí“ – koza, která denně dávala dostatek mléka pro výrobu másla, tvarohu a sýra.

Kolegové z muzea v Markersdorfu způsob pěstování a zpracovávání lnu z této doby velmi názorně předvádějí v Karáskově muzeu včetně originálu rachotícího tkalcovského stavu z roku 1800. Návštěvník se zde také dozví mnoho zajímavého o vzniku a stavbě hornolužických podstávkových domů. Výstava fotografií od Rainera Döringa na téma „Na cestě Karáskovým revírem“ představuje působivé fotografie z příhraniční oblasti Horní Lužice a severní Čechy. Kromě toho mohou návštěvníci shlédnout výstavu „Tenkrát v DDR – každodenní život“.

Hned za rohem v seifhennersdorfském radničním sklípku se s láskou připravovala typická jídla pláteníků jako například bramborová bašta, chlupaté knedlíky či bezinková polévka.

Samotný Karáskův přírodní trh s více jak 60 prodejními stánky proběhl na parkovišti u Karáskova muzea, na náměstí u radnice a v historickém třístranném dvoře (Bulnheimischer Hof).

Prodejci a obchodníci nabízeli mj. domácí kozí a kravské sýry, drůbeží speciality a speciality ze zvěřiny, koňské maso a salámy, Karáskovu šunku a chléb, křepelčí vajíčka, bylinné likéry, léčivé bahno z panství Karlse Stülpnera a nebo jizerskohorské hračky ze dřeva. BYlo možno dívat se pod ruce pekaře z Neukirchu při výrobě a pečení koláče „Baumkuchen“ a byl na přírodním trhu přítomen i velikonoční zajíček Olli.

K návštěvě zval také podstávkový dům (Bulnheimischer Hof) se vzácnou stropní malbou a výstavou společnosti AG Textilland Horní Lužice na téma „Hraběnka Cosel a August Silný na cestě“, která zachycuje historii textilní výroby v Horní Lužici a v Čechách. Kromě toho si bylo možno vyzkoušet nejrůznější tkací techniky a sledovat ukázky paličkování českých krajkářek.

K dispozici byl i nostalgický dětský vláček a samozřejmě celé dění na trhu měl pod dozorem loupežnický hejtman Karásek s jeho kumpány.

Další informace najdete na www.karaseks-revier.de

upravila jsem text od Ina Köhler – vedoucí Karáskova muzea / turistické informace
Heiner Haschke, vedoucí trhu, velvyslanec Horní Lužice

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotogalerie - paličkování. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *