Tolštejnské krasodění – jak je to ve skutečnosti

 Fotografie0461 Trocha historie a informací:

  • Co je Tolštejnské krasodění:

Týdenní setkání (pondělí/úterý – neděle, každoročně v srpnu) s řemesly v Jiřetíně pod Jedlovou – kurzy paličkování, patchworku, drátování, pletení z pedigu, a dalších řemesel (šperkařská dílna, práce se sklem nad kahanem, nešitý patchwork, malované hedvábí, práce s textilem, tiffany ad.) pro zájemce z celé republiky, pořádání předvádění řemesel na veřejnosti v Jiřetíně a se zapojením veřejnosti v „Jiřetínských rekordech“ v paličkování a patchworku (sobota). Součástí je také prodejní autorská módní přehlídka Dany Maškové z Prahy.

Od roku 2015 je nově v plánu dvoutýdenní setkání s řemesly v termínu od 3. do 16. srpna 2015.

  • Název Tolštejnské krasodění

je společným dílem pana Martina Louky a Pavlíny Šafusové.

  • Od kterého roku se koná Tolštejnské krasodění a od kdy probíhají veřejná předvádění řemesel s trhy a „Jiřetínské rekordy“?

Od roku 2011. V roce 2014 tedy proběhlo 4. celotýdenní setkání s řemesly a proběhla i 4. módní přehlídka, přesunutá z Lesního divadla pro nepřízeň počasí do Penzionu Dcer božské lásky (2014). „Jiřetínské rekordy“ a veřejné předvádění řemesel proběhlo dvakrát (rok 2012 a 2013), v roce 2014 pro nepřízeň počasí rekordy ani předvádění řemesel neproběhlo. 

  • Jaké Jiřetínské rekordy již proběhly?

Nejvíce paličkujících osob na jednom místě v Jiřetíně pod Jedlovou (2012)

Sešívání kytiček „babiččiny zahrádky“ – počet sešitých kytiček a počet šijících osob (2012)

Nejvíce paličkujících osob na jednom místě v Jiřetíně pod Jedlovou (2013)

Nejvíce paličkujících osob na jednom místě v Jiřetíně pod Jedlovou v ručně paličkovaném klobouku (2013)

Počet osob přišívajících knoflíky v Jiřetíně pod Jedlovou a počet přišitých knoflíků (2013)

V roce 2014 Jiřetínské rekordy pro nepřízeň počasí neproběhly na veřejnosti.

  • Kdo je pořadatelem Tolštejnského krasodění?

Hlavním pořadatelem je Ing. Pavlína Šafusová (ČeskáKrajka.cz), která organizuje kurzy, ukázky řemesel na veřejnosti, zve a určuje lektory na týdenní setkání, pořádá „Jiřetínské rekordy“. Jejím nápadem je i pořádání trhů. Úzce spolupracuje s organizací Na Křižovatce.

Společným nápadem Dany Maškové, Ivany Domanjové a Pavlíny Šafusové je pořádání módní přehlídky v Jiřetíně pod Jedlovou.

Dalším nedílným spolupracujícím pořadatelem akce je od prvního roku Obec Jiřetín pod Jedlovou. Bez podpory pana starosty Josefa Zosera bychom akci pro veřejnost nemohli zorganizovat. Podpora Obce je podstatným přínosem pro aktivitu konanou v Jiřetíně pod Jedlovou, děkujeme.

Děkujeme za skvělé prostředí, výborné jídlo a ubytování, pohodu a trpělivost všem zúčastněným osobám z Penzionu Dcer božské lásky v Jiřetíně pod Jedlovou. Bez jejich ochoty bychom se neměli kde sejít.

  • Kdo další se k akci připojuje?

Třetím rokem byl požádán o realizaci tržiště v sobotu (2012 – 2014) pan Petr Heinrich, který byl hlavním organizátorem sobotní části trhu a trhovců, a vedlo se mu opravdu skvěle, díky.

Podmanivým hlasem nás po 4 roky (2011 – 2014) provází na trzích i při módních přehlídkách pan Martin Louka, který nás také provází po Jiřetíně pod Jedlovou a malebném okolí.

Po dva roky (2012, 2013) také přispěla s propagací a pomocí MAS Šluknovsko, díky. V roce 2013 se mimořádně připojily Tolštejnské slavnosti i s řemesly a řemeslníky.

V roce 2014 bylo součástí slavnostní otevření fotografické Galerie pana Josefa Zosera z Jiřetína pod Jedlovou.

  • Jaký bude průběh v roce 2015?

Od 3. do 16. srpna 2015 proběhne dvoutýdenní setkání s řemesly, kurzy budou probíhat opět v Penzionu Dcer božské lásky. Bude i módní přehlídka, jejíž místo bude možná jiné.

Zda proběhne předvádění řemesel na veřejnosti a připojené sobotní trhy zatím není v tuto dobu zcela jisté. 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hlavní strana, Kurzy patchworku, Paličkování, Patchwork, Pedig, Rukodělné kurzy, Tolštejnské krasodění 2014, Tolštejnské krasodění 2015, Týdenní kurz pedigu, Týdenní kurzy, Týdenní kurzy řemesel. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *